Om hur har det gått med det där med kosten?

Innehåller Affilatelänkar

Heeeej vänner ♥

Hur mår ni denna tisdag?
Här började dagen ganska grått, men nu börjar molnen skingra sig.
Jag har tagit det lugnt, lyssnat på podden Självklart och funnit lugn.
Har även pratat med en jättefin vän ♥

Tänkte återkoppla till det här med kosten och min ångest jag faktiskt hade kring den.
Jag har pratat länge och väl med min fina kontaktsköterska om detta.
Hon har i sin tur talat med överläkaren på bröstkliniken som forskar i ämnet.

Jag har fått råd och jag känner ett större lugn.
Jag har pratat med andra som också funderar mycket kring det här med kosten.

Det här är ju en fråga som verkligen engagerar och ibland irriterar.
Det viktiga tänker jag är att landa i en konsensus som känns trygg för en själv.

Vad har jag kommit fram till då?

Jo, jag försöker äta så antiinflammatoriskt som möjligt.
Det är inget problem för mig då jag tycker om den sortens mat.
Jag mår bra av att äta mat som känns bra även i min själ.

Så jag beställde hem böckerna Food Pharmacy, både faktaboken och kokboken.

Sen får man inte vara för hård mot sig själv heller.
Jag lyssnade även på när Maria Borelius gästade hos Mia & Christina i podden Självklart.
Hon har skrivit boken Hälsorevolutionen där hon grävt information om hur kosten påverkar oss.
Vad säger forskningen osv.
Hon menade även att man kan tänka 80/20, dvs att till 20% kan man “slarva” och inte ge sig själv
dåligt samvete för det. För då handlar det om njutning.
Njut av chokladbiten du äter eller ett glas vin.
Det är när vi överkonsumerar som det blir farligt, eller hur.

För det är viktigt att även sinnet får sitt.
Ät, njut och att känna sig lugn i hur man själv vill äta.

Köper resten av familjen den här kosten kanske ni tänker?
Min man äter typ allt, så det är inga problem.
Dottern är så klart ganska skeptisk 😉
Men då kan man ju kompromissa.
Ex åt vi bovetepannkakor med bönröra till igår.
Bönröran jublade hon inte direkt över, så hon värmde blåbär och hade till istället.
Så var det löst 🙂

Hur tänker ni kring det här med hur kosten påverkar vårt mående?

Ta hand om Er!
Varma kramar Anna

6 thoughts on “Om hur har det gått med det där med kosten?

 1. Hej raring! Jag tänker att allt man tror på fungerar. Det handlar om att bestämma sig för vad man tror på och hur det där ska få påverka ens liv. Jag har levt med ett stört ätbeteende i såååå många år och jag tog inte på riktigt tag i det där förrän jag fyllt dubbeltrea. Suck…..Matfobier, sväljproblem och en mycket känslig näsa och gom har ställt till det big time för mig. Man kan alltså på riktigt säga att jag lärde mig äta som vuxen. Och så träffade jag mannen i mitt liv redan som 21-åring och han var kock. Hahahaha, så skrattretande! Nåväl, jag är ett bevis på att det går att bestämma sig, går att lära sig, går att ta kontroll över sitt kontrollbehov. Därför skulle jag aldrig i hela mitt liv börja tänka dieter, matkoncept eller leva efter för snäva restriktioner – jag är bara så himla tacksam över att jag blivit lite “normal”. Tyvärr har jag ju magtrassel kopplat till en oklar IBS/laktos som ger en grymt snabb mage bitvis. Mitt matmotto är att äta varierat, från så många delar av kostcirkeln som möjligt och att det är ok att njuta av sötsaker, vin eller vad man så önskar. Man kan äta allt, bara inte allt samtidigt. Lagom är ett underbart ord. Jag har människor i min närhet som alltid ätit supernyttigt och sockersnålt och enligt konstens alla regler och så har de fått tramcancer. Likväl som jag har vänner som svullat det mesta hela tiden och som som mest fått kämpa med övervikt. Och så har jag förstås de som är precis tvärtom.
  Hoppas du hittar ett sätt att förhålla dig till detta som DU mår bra av. Det man tror på brukar i regel fungera riktigt bra.
  Stor kram från Rektorskan

  • Hej fina,
   Ja, så tänker jag med. Att allt man tror på fungerar för en själv.
   Jag har många saker som jag går igenom just nu och jag tror att det är ganska naturligt.
   Men jag vill inte alls få matfobier, för jag vet ju samtidigt att det även är nyckeln till att må bra, att äta ordentligt.

   Skönt att du känner ett mer normalt förhållningssätt inför mat numer, men har ju förstått att du har en bråkig mage 🙁
   Ta hand om dig!
   Varma kramar Anna

 2. Hej vännen! Hoppas allt är lite ok med dig iallafall. Du verkar ändå ha hopp och framtidstro och det är värt hur mycket som helst. Tack för din fina kommentar. Du skulle skriva en bok om alla dina tankar, du är så bra på att formulera dig. Ja jag tror mer och mer på att sockret skall undvikas så mycket som möjligt, sedan är det inte så lätt att föhålla sig till det man tänker. Gissar att får man en tankeställare som du, då kan man göra vad som helst utan problem…. Min stora dotters klasskompis Johanna fick som 27 åring elakartad cancer i bröstet och har haft ett hvete efter det. Hon är också jätteduktig att skriva som du. Har litit av hjärnspöken och ångest. Ikväll var hon med på tv . svt 1 om ett år, med pernilla colt månsson, där hon berättade om sitt hemska år. Även om man kan sätta sig in i smärtan, ångesten och rädslan till en viss del, så förstår jag att man inte kan det helt och hållet när man råkar ut för den hemska ca…rn. Just nu blir jag alldeles livrädd och tycker den finns överallt runtomkring .
  Det är då jag tänker att varför ska så himla mycket människor drabbas och funderar mycket på vad det är vi stoppar i oss. Här kan du läsa på Johannas blogg om du känner för det
  http://nottooyoung.blogg.se/
  Ha det så gott, tänker så mycket på dig
  Kram Helena

  • Hej fina,
   Ja, just nu känns det faktiskt ok trots allt liksom. Jag boostar mig själv så mycket jag kan.
   Tack, blir så himla glad när jag får höra det. Det är min ambition, att skriva en bok alltså.

   Jo, nog tänker man både en och två gånger… men jag anklagar inte mig själv för jag vet att jag inte orsakat detta själv.
   Hade många sådana tankar ett tag, men de blir bara så destruktiva.
   Sen har solen och promenaderna gjort mig så gott.

   Tack för tipset, ska kolla in hennes blogg. Jag ska bli intervjuad av lokaltidningen nästa vecka.
   Ta hand om dig!
   Varma kramar Anna

 3. Milla

  Jag har funderat mycket precis som du! Började med GI för drygt 6 år sedan, det där klassiska med att skippa vissa saker och vi i hela familjen har anammat det. Min son har blivit väldigt kostmedveten och med tanke på långvarig magproblematik är det bra. Jag är ytterst nyfiken runt kost o testar det mesta. Skippar socker helt ibland, ibland inte. Kör glutenfritt helt ibland, mycket vegetariskt men äter även mycket kött. Tror på detta med 80/20 med, hållbart över tid är det viktiga men så kan man variera sig med striktare hållning då det känns bra. Jag vet ju vilket spöke som sitter där på axeln, ständigt – just nu är mitt ganska bråkigt och tar massa energi. Då får det bli Raw bovetegröt till frukost ; ) Stor kram

  • Hej,
   Ja, de där hjärnspökena kan ju ställa till det ordentligt för en.
   Just nu tycker jag mig ändå ha funnit en balans som passar mig och också hittat saker är bra mycket godare än plockgodis.
   Det har jag iofs undvikit sen var var sjuk sist pga alla bakterier 😉
   HOppas spöket slutar sluka din energi pronto… men jag vet ju precis vad du menar, inte lätt att bara blåsa bort det.
   Varm kram

Comments are closed.