Om känslorna kring kosten och livet

På bordet en vacker bukett från en vacker vän… Som jag inte orkade öppna för i fredags när jag bara krälade i geggamojjan…

Heeeeej,

Medans lakanen snurrar i tvättmaskinen tänkte jag ventilera lite tankar som surrar…

Dottern försov sig en smula idag, men jag kunde ju serva med frukost och annat så hon behövde inte 
stressa något särskilt ändå.

***

Tankarna snurrar hela tiden och mina tankar kring kosten och
vad jag stoppar i mig är en ständigt pågående debatt inom mig.
Många gånger mynnar det ut i skuldkänslor kring vad jag ätit och rädslor kring huruvida det är farligt eller inte.
Jag är extremt noga med vad jag äter nu kan jag säga.

Jag äter inte socker.
Jag äter inte rött kött.
Jag äter inte kyckling.
Jag äter väldigt mycket frukt, bär och grönsaker.

Borde jag sluta äta potatis, ris och pasta..?
Trots allt är det väldigt sällan som jag äter det.

Vad kan jag äta då..?
Jag vet ju även att jag måste få i mig kalorier så att jag får energi.
Om jag inte har nån energi klappar jag ju ihop till slut.
Då lägger jag ett ätstörningsbeteende på toppen av allt jag redan har.

Mitt i hela denna soppan fick vi ett meddelande från skolsystern att dottern inte gått upp nånting det senaste halvåret.
Samvete samvete samvete…
Röster som säger: “Dålig mamma som inte ser till att hennes barn äter ordentligt”

Hur ska jag få den här karusellen att gå ihop?
Vi har nära som varit illa ute i anorexi.
Självklart tar vi detta på fullaste allvar.

Grejen är den att det handlar mycket om vad hon gillar eller inte.
Hon svälter sin INTE.
Men hon har tyvärr samma kroppsbyggnad som mig och lika lätt för att tappa i vikt som jag.
Dessutom hade hon legat sjuk en hel vecka innan de vägdes…

Så har jag kommit fram till något..?
Nej, inte riktigt än.
Men jag vet också att jag tror på sammanhangen i livet.
Jag tror på att allt hänger ihop.

Vi har som jag nämnt innan bättre balans i livet nu än vad vi hade när vi bodde i huset.
Vi har närheten och slipper stressen med tider och körande kors och tvärs.

Jag tror på att jag har en kärleksfull familj och vänner som stöttar och finns där.
De vet även alla hur otroligt tacksam och ödmjuk jag är för allt de gör för mig.
Jag kan visa min kärlek på många sätt och då orkar de stå stadigt och stötta när jag krälar i geggamojjan.

Jag tror på frid och balans i livet.
Jag tror på kärlek och ömsesidighet.
Jag tror på givande och tagande.
Jag tror på öppenhet och respekt.

Jag läser och tar till mig det jag kan och orkar.
Men jag inser att jag inte kan hålla på och skuldbelägga mig själv.
Jag måste leva och bejaka livet.

Jag har såååååå mycket kvar att ge.
Så mycket kvar som jag vill göra.
Drömmar skall uppfyllas.
Mål ska nås.
Kärlek att överösa med.
Värme att sprida.
Skratt att smitta med.
Erfarenheter att delge.

Och som ni ser så har jag inte gett upp.
Det står en kartong att packa upp där med en hylla till…:)
En ny korall på bordet…
Materiellt strössel, men som ändock visar på att jag fortfarande bryr mig.
Materiellt strössel som gör mig glad.
Det botar inte, men lindrar i det svåra.

Jag ska storstäda och göra en house clearing innan operationen.
Helt enkelt för att jag tror på det, och den egna övertygelsen kan försätta berg.
Vi måste alla göra det som känns bäst för oss själva.
Men det är många gånger svårt, i synnerhet för mig som inte är så stabil i mig själv.
Min man är nog den mest stadiga person jag vet.
Han är trygg och säker i sig själv.
Det är en styrka.
Att få hålla hans hans när jag ska sova är en gåva och sån trygghet för mig.
Kunna viska:
“Älskar dig” och få samma svar tillbaka.
Det har jag.

Det är onsdag och alldeles mitt-i-veckan.
Jag ska bädda i rena lakan och promenera till min syster.
En livlina vars omtanke och värme aldrig nånsin sinar.
På vägen dit kan jag ringa mamma eller en vän.
För jag kan ju det, för jag har ju den förmånen ♥

Så önskar jag Er alla en strålande vacker onsdag!
Här får vi njuta av ännu en dag med solsken.

Många varma kramar
Anna

7 thoughts on “Om känslorna kring kosten och livet

 1. Älskade vännen. Ord som jag vill skriva fastnar och jag bara tittar på skärmen… Jag finns här när du vill och orkar, jag är ju väl insatt i de här sakerna och delar gärna med mig av mina erfarenheter. Anna fina Anna all styrka till dig och din fina familj. Ta hand om er. Kramar i miljoner. Tina

 2. Agnetha

  Du skriver att du inte är så stabil i dig själv, men den styrka du gång på gång visar när du tar dig upp efter alla motgångar, tycker jag visar på en väldigt stark och stabil person. Du är beundransvärd Anna!
  Det du skriver om kosten och ditt kontrollbehov kring det tycker jag du ska ta hjälp med. Att lägga till en ätstörning på allt detta behöver du inte. Men det kan vara svårt att klara själv. Självklart ska man vara noga med sin kost, men det får inte bli extremt. Jag hejar på dig, du kommer fixa detta. Skickar dig en stor kram!

 3. Hallå vännen!
  Ja du gumman…vad ska du äta egentligen?? Där kan jag inte ge några råd alls men jag tror inte du kan göra mer än du redan gör… använd ditt sunda förnufft…för som du säger själv…du måste ju äta…annars kommer du ju inte leva..

  Gällande lilla T tycker jag du gav svaret själv… hon hade precis varit sjuk och hon brås på dig…
  Hon är ju inte 5 år längre och går inte upp i samma hastighet som då hon var liten plutt… Så länge du vet att hon äter tycker inte jag alls du behöver oroa dig… Däremot ska hon kanske inte följa samma sparsmakade kost som dig….

  Å strössla på med finsaker….det lindrar faktiskt ett inrednigsöga…jsut för att man får något annat…något ytligt att tänka på… Det är ju ditt stora intresse och vi mår mentalt bra av att ägna oss åt våra intressen……JU…

  Kram fina vännen och glöm inte att vila mellan dammsugaren och skurtrasan..
  Kraaaam Katarina

 4. Sandra Berglund

  Hej Anna!

  Ledsen för lång kommentar men jag vill ändå summera ihop lite av det jag lärt mig under många år och nu även när jag utbildar mig till kost- och näringsterapeut. Hoppas att något kan vara till hjälp 🙂 jag bollar gärna idéer eller frågor om du vill.
  Jag tycker inte att man ska göra det så svårt, det är en djungel där ute idag! Vegankost, blodgruppskost, lchf, raw food osv. Men egentligen behöver vi bara äta naturligt, inte dela upp oss i dieter. Den naturliga maten är hållbar för oss alla och för planeten.

  En stor del av befolkningen lider av näringsbrist idag. Det beror på främst tre orsaker som jag ser det:
  1. Läckande tarm, gör att din kropp inte kan ta upp näringen. Faktorer som skapar läckande tarm: värktabletter/antibiotika, gluten, stress, processad mat, alkohol
  2. Maten är så processad idag så att många viktiga vitamin och mineral försvunnit längs vägen
  3. Det industrialiserade jordbruket har utarmat ur våra jordar. Det finns ingen näring kvar i jorden för grödorna att ta upp
  Näringsbrister skapar problem för oss på sikt. Det ger oss obalanser i våra system så att de inte kan fungera optimalt, dvs våra organ, celler, blod, lymfa, sköldkörtel osv är beroende av näringen för att göra sitt jobb. När vi får näringsbrister så äter vi dessutom mer, eftersom kroppen försöker kompensera. Det gör att vi går runt och är konstant sugna/hungriga. Idag får vi äta 6 morötter för att få i oss lika mycket näring som vi kunde få från 1 morot för 30 år sedan. Exempel på vanliga brister i Sverige idag är magnesium (socker bryter ner magnesium), selen (Sverige är ett selenfattigt land), omega3 (eftersom vi äter för mycket omega6), zink (pga överskott av koppar) m.fl.

  Så, vad är då lösningen på problemet?
  1. Ät så naturlig, oprocessad mat som möjligt. Som exempel; hellre råris än pasta. Råris växer naturligt, pasta inte. Kött, fisk, kyckling är naturligt om de betat naturligt och inte fått onödig antibiotika. Vilt är ett bra exempel. Ät mat som inte behöver innehållsförteckningar. Det är okej att äta 80% bra och 20% dåligt.
  2. Få ordning på tarmarna/magen för att optimera näringsintaget. Undvik faktorer som skapar läckande tarm. Ät probiotika. Som tillskott eller i form av syrade grönsaker, miso, kimchi, surdeg, kombucha m.m
  3. Ät mineralrika örter/växter/alger för att få upp dina värden. Fördelen med växter vs. tablettillskott är balansen mellan de olika vitaminerna/mineralerna. Den balansen har växten naturligt. Istället för att enbart äta zink i tablettform eftersom det kan generera ett kopparunderskott istället. Alla mineraler har en motpart så att säga.
  Det finns en miljard saker till att säga, men för att sammanfatta: ät naturligt och lyssna på kroppen. Och ha inte dåligt samvete för det du äter/inte äter. Då blir liksom det du äter ÄNNU sämre, både näringsmässigt och psykiskt så att säga. Så ät hellre en påse ostbågar och var glad istället för en påse ostbågar med dåligt samvete. Kram på dig!

 5. Rebecca

  Åh, nej, få absolut inte dåligt samvete! Jag hör mer än väl på din beskrivning att du är oerhört medveten och jag är övertygad om att du gör allt du kan och mer därtill, både för dig själv och din dotter! Mer än som till och med kan krävas, när man tvingats in i att just nu få ta sig fram på en svårare väg än den man helst hade valt. Att hitta sin balans och inte känna dåligt samvete för saker emellanåt i livet, är vi nog många som brottas med. Men då får man försöka tänka att “har jag gjort det jag kan som är RIMLIGT?” Där tycker jag du kan svara ett rungande JA! 🙂 Och då är det bra!
  Kram på dig fina människa!

 6. Ann-Charlotte

  Jag är så ledsen för din skull . Har aldrig kommenterat här innan , men när jag läser dina tankar om kosten så vill jag rekommendera Symbiotic , gå ut på nätet och läs om den, det är en Professor, läkare som heter Stig Bengmark som tagit fram denna produkt då han forskat mycket i huruvida tarmen orsakar olika sjukdomar. Jag lever med kronisk värk och kom i kontakt med Symbiotic och har nu druckit det i ca 1 mån, jag undviker precis som du socker, gluten , rött kött osv , potatis äter jag då det är en ren produkt, ris innehåller arsenik så det äter jag inte, undviker mjölkprodukter men om jag tvunget måste ha mjölkprodukter så är det bättre att ta den fetaste grädde . Jag har även skaffat boken Foodfarmacy , grundarna till denna bok har varit med och tagit fram Symbiotic . Jag önskar dig allt gott och styrka .
  Kram Ann-Charlotte

  • Hej,
   Tack för ditt svar. Ska läsa om Symbiotic, har inte hört talas om det tidigare.
   Men har ikväll klickat hem food pharmacy, har tänkt på dem ett tag, men nu var de på rea så jag passade på att ta både teoriboken och kokboken.
   Tack för din omtanke <3
   Kram Anna

Comments are closed.