Tid för liv och lite funderingar…

DSC_2669

DSC_2670

DSC_2671

DSC_2672

Hallå där!

Känner ni doften…. Det doftar alldeles magiskt kan jag meddela…
Och att då sätta näsan i vädret och bara blunda en stund….
Känna värmen från solens strålar, höra fågelkvittret och så doften…

Då känner man “liiiiiiiiiiiivet i sig!!!”

DSC_2678

Får väl bjuda på den här då, så ni ser vad jag menar… 😉

DSC_2665

DSC_2666

DSC_2667

DSC_2673
Lilla loppan sitter och läser under filten… 🙂

Och apropå liv så har vi gjort en överenskommelse med Fröken Söt här hemma.
Vi har kommit överens om att hon får inte börja röka eller snusa, då betalar vi inte hennes körkort.
Det är en deal vi är helt överens om.
Nu är hon ju bara tio år och allt som har med tobak och alkohol är vedervärdigt, men man vet ju
att det kan komma en tid då hon ställs inför “frestelser” eller “grupptryck”.

I min systerdotters skola har man skrivit ett kontrakt genom tandläkaren att man lovar att man inte ska börja röka.
Detta kontrakt har föräldrarna och barnet skrivit på.
Mycket bra initiativ tycker jag!

Har ni gjort nån överenskommelse med era barn gällande rökning och tobak?
Eller hade ni själva en överenskommelse med era föräldrar när ni var barn?

Rökning dödar. Det vet ju alla.
Ändå ökar rökning, i synnerhet bland unga flickor.
Vart tog “A nonsmoking generation” vägen?
Det var jätteinne när jag gick på mellanstadiet.

Men jag ska erkänna en sak för er. Jag har feströkt.
Inget jag är särskilt stolt över, och jag slutade med det innan jag fyllde 25, men iaf.
Faktiskt var det tack vare en pojkvän jag var tillsammans med då.
Han sa: “Antingen kan du röka på riktigt, eller så kan det vara”
Så himla rätt, och då kändes det faktiskt pinsamt, så jag la av med de tramsigheterna.

När jag blev sjuk, i maj 2007, rökte min pappa.
Jag mådde så fruktansvärt mycket illa och alla avvikande lukter fick mig att kräkas.
Redan innan jag hann få i mig första dosen cytarabin (kommer aldrig glömma det namnet…) bad jag pappa att sluta.
Jag hade även drömt det en natt på sjukhuset att han la av.
Vilket han gjorde. På en gång, utan några som helst invändningar.
För livet ställs på sin spets när ens barn får en livshotande sjukdom.
Han har inte tagit ett bloss sedan dess.

För livet är ju här och nu. 
Livet pågår och det går inte i repris. 
Vi kan inte påverka det som har varit, men vi kan forma vår framtid. 
Vi kan alla göra våra val.
Det är vårt ansvar.
Och det är aldrig för sent.
Och jag väljer L I V E T !!!

Njut av denna onsdag i april när solen skiner och fåglarna kvittrar i skyn!!!

 ♥ Varma kramar Anna ♥

 

 

14 thoughts on “Tid för liv och lite funderingar…

 1. Så himla vackert och så skööönt det ser ut att liga så och koppla av, det är någon jag gör extremt sällan.. kanske blir mer denna sommar 🙂

  Ja usch rökning.. Jag har faktiskt rökt i ganska många år, började första gången när jag var 13, inte klokt! Mina föräldrar rökade när jag var liten, fram tills jag var 8, och de rökte alltid inne, sjukt. Skönt att de slutade. Jag rökade som mest när jag bodde i Spanien, kedjerökte konstant på jobbet, det gjorde alla i princip. Så jävla äckligt.
  Min sambo tycker att rökning bland det vidrigaste som finns i hela världen och skulle aldrig vara ihop med en rökare, så det var bäst att sluta liksom, vilken räddning!
  Fast han snusar iofs, värdelöst. Han började med det när han började spela i Blåvitt, extremt många fotbollsspelare som snusar, konstigt nog.

  Ska göra det jag kan för att mina barn aldrig ska börja med droger och tobak, måtte jag lyckas!

  Stor kram till dig fina,
  Catta

 2. Absolut bästa skräckexemplet att visa barn är “svarta-lungor-bilden”. De flesta reagerar starkt på att se bild på friska lungor och jämföra med en långvarig rökares. Många skolor kör detta, men inte alla. : )

  Att du tycker tillär bra med, som din kommentar i bloggen HoP. Kanon! : )

 3. I högstadieskolan här där vi bor så får ungarna skriva under ett “antidrog-kontrakt” där de lovar att inte röka, snusa, dricka alkohol eller ta andra droger så länge de går i skolan. Då får de ett bonuskort som ger dem rabatt i vissa affärer och en del mat/fikaställen. Om de bryter kontraktet så blir de av med bonuskortet.
  Jag tycker det är en jättebra grej! 🙂 Och det har verkligen sporrat de flesta till att inte “göra nåt dumt”.

  Jag har själv rökt en gång i tiden och kan inte fatta hur f*n man kunde!! Det är ju så vidrigt!

  Visst väljer man livet! 🙂

  Ha en bra dag och kram på dig!
  / Jonna

 4. Hej!

  Jag har aldrig tagit ett bloss eller ens haft en cigg i munnen. Detta för att mina föräldrar rökte mycket under min uppväxt och jag fick svår hosta sen betalade de också körkortet om jag och min syster inte började röka. Det funkade för oss, hoppas det funkar för din “underfiltenläsare. Barn är ju för roliga 🙂
  Hoppas solen gav dig lite färg på näsan!
  Kram

 5. Inga av mina barn röker eller dricker alkohol. Visst har de provsmakat lite alkohol men inget mera alls. Det är ett beslut som de tagit själva och vi har inte gjort någon överenskommelse. Känns skönt att de har fattat sitt beslut själva. Men bra att ni har gjort det med eran dotter inför framtiden. Ha det gott i solen. Kram Susanne

 6. Så klokt skrivet vännen. Vi gjorde också den överenskommelsen med vår store son – ingen cig, inget snus, ingen alkohol innan 18 år och vi betalar körkort och bil. I annat fall tar vi från pengarna vi sparat åt dig. Så sa vi….Och det funkade! Som blivande student är han lite mer i festataget nu. Hrm…..Kram Mia
  http://happyvardag.se/2015/04/22/frulichgefuhl/

 7. Kloka fina du! Vad bra att du fick din pappa att sluta röka!
  Jag har också feströkt mellan jag var typ 17-20 kanske, sen har jag inte rört en cigarett. Har aldrig haft någon deal med vare sig mina föräldrar eller mina döttrar. Ingen av döttrarna röker , eller snusar, och jag tror inte att de har testat heller, faktiskt.
  Ser så “puckat” ut när söta fina ungdomar röker, tycker jag…
  Kram/Maria

 8. Hej rara!
  Vilket underbart träd!! Känner nästan doften genom skärmen ;))

  Vi har också lovat våra döttrar att betala körkorten om de avstår från alkohol och tobak. Däremot så har vi lättat en aning på kravet då lästa dottern fyllt arton och visst får köpa sig nåt att dricka på krogen….något hon dock inte gjort ännu trots att det gått fem månader sedan hon fyllde.

  Själv har jag aldrig rökt och var nog över tjugo innan jag drack alkohol däremot var jag en vilde vad gäller andra saker och skötte inte skolan som man borde så något underbarn var jag inte.
  Jag tror man gör rätt i att diskutera saken med barnen men man får inte heller vara för hård…du vet förbjuden frukt är ju ofta väldigt spännande.

  Ha nu en fortsatt skön kväll
  Kram Ing-Britt

 9. Hallå bönan!
  Jag ska gå o sova nu men nu har jag tassat in här flera gånger utan att ta mig tid att skriva så nu tänkte jag i alla fall skriva..
  Heeeej jag saknar deeeeej.. <3

  Men så började jag snyfta när jag läste att din pappa slutade röka direkt…för sitt vuxna barns skull…
  Så stort4 o så fint och åååå va rörd jag blev!

  Vi har haft samma deal med våra barn som du har med din loppa.
  Kajsa är fortfarande helt bestämd på att hon aldrig kommer börja röka så det är bra..;)
  Rasmus är nog alldeles för snål..haha å alldeles för klok hoppas jag..;)
  Skriver mer en annan dag vännen..
  Måste sova nu..
  Du finns i mitt hjärta hela tiden och jag tänker på dig i något sammanhang varje dag…ba satt du vet..;)
  Kraaaaaaam Katarina

 10. Vilka härliga bilder, det ser verkligen ljuvligt ut!
  Jättebra initiativ det där med körkort tycker jag, vilken morot.
  Jag tror det är viktigt att verkligen ta sig tid att prata med barn idag och diskutera vad som kan hända om man t.ex. röker, hur kroppen påverkas.
  Kram

Comments are closed.