Skriv av hjärtats lust!

DSC_1490

DSC_1491

 

Go’ kväll vänner!

Minns ni när jag var på skrivarkursen “Skriv av hjärtats lust” för ett par veckor sedan?
Jag bär allt jag lärde mig och alla fina möten med mig varje dag.
Jag tänker på det jag vill skriva, men än har det inte kommit ner en rad i praktiken.
Meningarna snurrar runt i mitt huvud, men jag tar mig inte tiden eller modet att sätta dem på pränt.

Men min längtan efter skrivandets lust är stor mina vänner.
Jag vill verkligen så gärna få ner orden i tryckt form…
Har DU med en längtan att skriva?
Vad vill DU skriva om?

 

Skriv

 

Nu har jag kommit över en intervju med författaren till boken “Skriv som ett proffs!”.
Kände att jag gärna ville dela med mig av den till er, mina fina bloggvänner ♥
Till alla er med eller utan skrivlust. Läs och låt er inspireras!

En riktigt fin fredagskväll önskar jag Er!
Här väntar snart Let´s Dance 🙂

♥ Kramelikram Anna ♥

Intervju Lennart Guldbrandsson

1. Vad är det största misstaget man gör när man skriver?

Det är lätt att tro att till exempel språkfel eller dålig gestaltning är de största problemen, men de är småsaker jämfört med det verkligt stora problemet. Egentligen borde fler författare oroa sig långt innan dess i skrivprocessen. Det handlar om att välja idéer som väldigt få är intresserade att läsa om. Jag tror att alla ämnen går att göra spännande (eller kan hitta sin målgrupp), men de flesta författare funderar alldeles för lite på frågan “varför?”. Varför är de själva intresserade av ämnet? Det är nyckeln till att göra det intressant för andra. När man får en idé, bör man för ett ögonblick tänka sig att det finns tusentals andra böcker. Varför ska någon annan läsa just din bok? Det där är en jätteobekväm fråga. När jag ställer mig själv den frågan blir jag ofta nedslagen. Den nedslagenheten handlar om att jag ändå tycker att ämnet är intressant och vill jobba med idén. Så jag sätter mig och skriver ner varför jag vill arbeta med idén trots allt. Sedan väver jag in de slutsatserna i hela min text och det gör texten mycket starkare. Då är det lättare för läsaren att känna samma sorts intresse.

2. Ska man vara personlig i sin text?

Jag tror inte att man kan undvika att vara personlig när man skriver. Till och med när man skriver facklitteratur, som jag ofta gör, finns ens eget intresse och ens egen stil där. Det är dock en helt annan sak än att berätta om sig själv. Där gäller det att dra en gräns, baserat på vad man själv är beredd att stå för. En del har inga problem med att berätta om hela sin uppväxt, medan andra knappt vill avslöja sitt namn. Båda sorternas författare kan skapa intresseväckande, effektiva texter – eller tråkiga pekoral. Återigen är det därför viktigt att ställa sig den jobbiga frågan varför någon skulle vara intresserad och bygga texten på det.

3. Hur får man både män och kvinnor att gilla texten?

Tyvärr finns det fortfarande många män som aldrig väljer att läsa kvinnliga författare eller om kvinnliga huvudpersoner. Den enkla lösningen är därför att välja att skriva om män under ett manligt författarnamn. Jag säger “den enkla lösningen” för det finns en bättre, fast svårare, lösning: man skriver en riktigt bra text! Den måste vara så fantastisk att den får läsare att bryta sina invanda mönster. Hur skriver man så bra? Jag tror att man bör ha läst mycket, både bra och dåliga böcker, och har försökt att lära sig något av allt det. Därutöver att man hittar den där riktigt intressanta idén. Viktigast av allt tror jag dock är att man inte tror att man ska göra det på egen hand. Man måste låta andra läsa texterna. Sedan kan man fundera över de saker som de har pekat på, avgöra vad som gör texten bättre såsom man själv definierar bättre, och låta deras bästa råd smälta samman med ens eget goda omdöme.

Det finns många olika fördomar om vad som skiljer mellan vad män och kvinnor gillar att läsa. Förutom det jag sa om författarens och huvudpersonens kön tror jag inte att det skiljer sig så mycket. Alla gillar att läsa en blandning av det bekanta och det okända. Det kan man utnyttja om man vill öka antalet läsare av det motsatta könet, nämligen att arbeta med vad som är bekant och obekant för läsare av det andra könet.

4. Kan man öva sig i att skriva?

Oh, ja. Jag tror till och med att man måste skriva regelbundet för att hålla “det” i form. Precis som när man tränar fysiskt, och här talar jag som en människa som borde träna mer på det sättet, är det lätt att vilja börja på högsta nivån. Då sliter man bara ut sig eller så blir man irriterad för att man

inte kan allt från början. Det är tråkigt, men man får börja med lite lättare vikter, precis så tunga att man blir utmanad. En del av skrivträningen handlar just om att få pejl på vad man kan och inte kan, så att man sedan kan sätta in resurserna där de behövs. Du kanske inte måste lära dig att skriva rollfigurer, utan borde koncentrera dig på att ge dina texter en djupare mening, medan en annan författare behöver lägga större fokus på att göra sina texter mer logiska. Därför är det viktigt med personliga övningar.

Ändå är det viktigaste att öva på just det att skriva regelbundet. Det finns så mycket annat i livet som lockar, att man måste göra ett medvetet val att sätta sig och börja skriva. Det tar tid att vänja sig vid det. När man sedan har gjort det och ser vad resultatet blir får man sin belöning. Jag tycker definitivt att det är värt den ansträningen.

5. Behöver man gå skrivarkurser?

Jag tror inte att man måste gå någon skrivarkurs, men att det kan ha stora fördelar. De stora fördelarna är i regel inte de man tror. Därför kan det vara viktigt att ta reda på vad andra som redan har gått kurser har fått ut av dem innan man själv går dit. Jag gick en tvåårig skrivutbildning och fick jättemycket ut av det teoretiska med skrivandet och branschen, men i efterhand kan jag konstatera att de som det har gått bäst för var de som ägnade sig åt att knyta kontakter.

Jag rekommenderar också att man granskar priset i jämförelse med vad du behöver. Om det är en dyr kurs på ett avlägset, naturskönt ställe, då passar det någon som kanske inte kommer igång med skrivandet annars. Å andra sidan kanske det inte betyder att du får feedback som utvecklar ditt skrivande. Sådan feedback kan vara lättare att få, betydligt billigare, närmare stan eller till och med hemifrån, i kontakt med en lektör. En lektör är å andra sidan inte särskilt väl anpassad för att få dig att komma igång med skrivandet. Det finns också fler alternativ, så det kan löna sig att söka efter mer information via nätet och fråga andra.

6. Kan vem som helst bli författare?

Ja, det tror jag. Alla kan stjäla sig till några minuter för att skriva. Med print-on-demand-tjänster kan alla få böcker utgivna. Bloggar och andra sociala medier kan också bygga upp en plattform så att läsarna kan samlas och tipsa andra läsare. Möjligheterna finns. Likaså finns det hundtals sajter och böcker med skrivtips, så det är inte svårt att lära sig att skriva som ett proffs. Om man vill lyckas som författare krävs det bara att man är tillräckligt uthållig och produktiv för att läsarna ska hitta till ens böcker. Men jag vill ändå hävda att det jag nämnde tidigare, med en riktigt intressant idé, slår det mesta.

4 thoughts on “Skriv av hjärtats lust!

 1. Jag älskar att skriva, har alltid gjort! Men det är väldigt svårt att få ner allt man skulle vilja på papper. Jag brukar tänka mest om kvällarna, när jag släckt lampan och ska sova, tänk vad fiffigt det vore då om man liksom kunde koppla en skrivare till hjärnan. Det har jag önskat många gånger.. För många gånger är allt det där braiga man tänkte på, som bortblåst när man vaknar..

  Hoppas det lossnar för dig, så skönt att få ur sig.. fast du skriver ju mycket här. Och det uppskatta vi som kikar in här, även om man inte alltid hinner läsa allt kanske..

  Hoppas du har en mysig kväll fina du,
  kram Catta

 2. Hallå där!
  Haha…klart jag tar det lugnt…sitter i morgonrock fortfarande..;)
  Vad man vill göra och vad man faktiskt gör är ju ofta 2 olika saker…fniss…
  Det är väl bra att det virvlar meningar i skallen… då är ju processen påbörjad. Jag tror det måste göra det innan det går att skriva ner något.
  Jag känner nog ingen längtan eftr att skriva en bok eller så men jag har också en massa ord som måste ut ibland… då gör de det i bloggen….det är mitt ställe..;)
  Hoppas du har en härlig dag gumman och måla på du.
  Kraaaam Katarina

Comments are closed.