Baka, baka liten kaka…

För att smörja den flytthjälp vi kommer att få har jag bakat lite flyttfika idag. Nu vilar den i frysen, bara att plocka fram om tre veckor då vi flyttar söder över 😉
Brödet kommer kanske att gå åt innan, men det var så lätt att slänga ihop så det kan jag göra igen, det enda som tog tid var tiden det skulle vara i ugnen, men då kan man ju göra annat under tiden eller hur??

Receptet på brödet hittade jag när jag rensade bland alla magasin som jag samlar på mig… Nu bläddrar jag igenom alla för att se om det är något värt att spara, river ut det och sätter i en pärm. De jag inte river ut ur tar jag med till jobbet för att glädja mina jobbarkompisars raster 😉

Här kommer brödreceptet som heter något så vackert som Gryningsbröd:

 • 1 liter filmjölk
 • 1,5 tsk bikarbonat
 • 2 dl mörk sirap eller brödsirap
 • 1-2 tsk salt
 • 5 dl vetemjöl
 • 5 dl grahamsmjöl
 • 3 dl grovt rågmjöl (hade jag inte hemma så jag tog rågsikt+vetekli)
 • 1 dl solrosfrön eller pumpakärnor (jag tog både och)
 • 1 dl linfrön
 • 1 dl russin
 • 1 dl nötter (hade bara valnötter så det fick det bli)
 • 0,5 – 1 näve torkad frukt som aprikos, fikon, torkade hallon eller katrinplommon (jag tog tranbär)

Gör så här:

Blanda ihop fil, bikarbonat, sirap och salt i en rejäl bunke. Ner med de övriga ingredienserna och rör ihop. (Jag körde det med assistenten, det gick jättebra) Smörj och bröa två avlånga formar och fyll dem med smeten. Strö över lite vetemjöl, pumpakärnor och flingsalt. Det blir väldigt vackra bröd! Grädda i 175 grader i 90 minuter. Täck med folie om det ser ut att brännas. Låt bröden vila i formarna, gärna ett par timmar. Njut med Bregott, marmelad och ost!

(Receptet hämtat ur “Amelias lilla Bakbok” som medföljde Amelia nr 21 2010)

Nu ska jag ta en kvällsmacka och sen är det snart dax att sova!
Natti natti!

/Anna

 

One thought on “Baka, baka liten kaka…

 1. Om man kan ha ett “Hallelulja moment” med ett bröd var detta definitivt ett! Gör det säger jag bara 😉

Comments are closed.